Tuesday, March 15, 2011

Facebook : Bagi Laju Surfing



Salah satu masalah yang dihadapi oleh para pengguna Facebook tempatan sejak kejadian tsunami dan gempa bumi baru-baru ini adalah masalah load yang mengambil sedikit lama berbanding kebiasaannya. Ini berlaku adalah kerana salah satu pelayan Facebook yang terletak di Hong Kong mengalami masalah sukar diakses disebabkan oleh masalah kabel.

Walaubagaimanapun, untuk sementara waktu ini, para pengguna boleh mengatasi perkara ini dengan menukarkannya kepada pelayan tempatan, dan menikmati semula kelajuan Facebook seperti sebelumnya (malah lebih pantas lagi).

Sila ikut langkah-langkah dibawah ya :


Bagi pengguna Windows, anda boleh mengubahnya dengan berbuat:

  • Pergi ke direktori C:\Windows\System32\drivers\etc\
  • Buka fail HOSTS menggunakan aplikasi Notepad.






Tambah perkara berikut pada penghujung fail tersebut :

203.106.85.66 www.facebook.com






Klik “Save” dan layari laman Facebook dengan kelajuan yang lebih pantas berbanding sebelumnya.

kue da cube mmg laju hehe

Nota Kaki : terima kasih kepada komputer.my

8 comments:

Amirrah Zawani said...

errr, betul ka ni??
sy buat fb terus taleh buka.. =_=

ke ada salah tekan ni =_=

kue said...

bet0l sb kue da try jadi..
amirrah guna window ape? XP/Vista/Win 7 ??
cmne xleh buka lak..
da ik0t step by step x

| xDer | said...

nak try ah..

Recently: nasi ayam penyet | versi hasil tgn isteri

kue said...

sesiapa yang da try..
sama ada jadi ke x sila tinggalkan komen disini ya tenks :)

| xDer | said...

ok dah settle :) dah buat ikut arahan memula xde apa2 perubahan tapi teringat nak restart lappy.. skg meeeemang ada perubahan. laju mcm biasa. cuma mula2 bukak firefox dia mintak certificate. masukkan je dalam acception list. TQ bro! ..salute

fazae said...

dah try :) tp still cm biase jerr :D

fazae said...

dah try :) tp still cm biase jerr :D

kue said...

@ xder : ya laju dari mcm ari 2 nk buka 2-3 tab p0wn xbole huhu
@ fazae : kalau still mcm biasa laju ok larr..kalau still mcm bese slow mmg ade masalah haha