Saturday, June 19, 2010

Cmne Erkk Wawwi niehh

ramai yang bertanya kue fungsi wawwi niehh..
yg xtaw wawwi nih ape leh g kat post kue dibawah atau KLIK SINI
meh kue cite sikit ape yg wawwi tulun kite dalam up traffic n blogwalking :

  1. KLIK refferal or downline korunk dapat 2 point
  2. KLIK upline or level 1-20 korunk dapat 1 point
  3. KLIK ads korunk dapat 5 point
  4. KLIK banner korunk dapat 15 point

  • Widget ni memudahkan korang blogwalking sebab ada list blogroll kat bawah CBOX kue
  • Blogwalking dengan widget ni boleh dapat point, point tu nanti boleh guna untuk benda lain. Pendek cerita, lagi banyak point = lagi banyak trafik
  • Benda ni bukan autosurf, atau apa-apa yang menyalahi undang-undang syarikat pengiklanan (Nuffnang, Innity & Advertlets). Basically ianya adalah blogroll widget yang menggalakkan blogger blogwalk di samping dapat faedah-faedah lain. Segala klik ke link blog adalah manual
  • Ada program referral. Oklah kalau korang ni rajin buat kerja2 networking ni
  • Sebagai blogger yang start dengan blogwalking dulu, aku percaya widget ni boleh membantu korang cuma tak payah taksub sangatlah, kontent blog still kena jaga. Kalau buat blog lepas tu trafik datang secara widget macam ni pun tadak guna. Anggap widget ni sebagai alat bantuan tambahan, bukan keperluan
Just isi email, nama, URL blog dan settle. Copy code yang dia bagi dan letak widget tu letak dalam blog, seeloknya berdekatan shoutbox.
Untuk TUTORIAL cmne nak pasang widget wawwi nieh leh g kat blog bluedianthus
Cara penggunaan:
  1. Blogwalk melalui widget yang terdapat di blog korang atau orang lain. Widget akan detect IP korang dan kasi point untuk blogwalk tu
  2. Point boleh digunakan untuk menebus wang tunai atau trafik ke blog
  3. Dapatkan referral seramai mungkin. Lagi banyak referral, lagi banyak point korang dapat dari referral.
  4. Untuk membolehkan korang dapat point dari referral, setiap hari kena klik minimum 2 link dari referral. Selepas itu point barulah point hasil klik referral akan dimasukkan ke akaun korang




11 comments:

Aminjohar said...

Dah betul lah tu.. :-)

Jumlah mata itu sebagai penggalak untuk blogwalker aktif berblogwalking melalui widget. example:

Jika setiap network Kue sudah ada 10 list di blogrollnya:-

dan terdapat 184 jumlah network.

membuat blogwalking pada 10 list tersebut setiap seorang, secara tidak lanngsung mereka telah melawat blog Kue iaitu sebanyak 184 pelawat.

Itu downline y lawat.

disebabkan terdapat list REF, maka upline juga akan melawat blog Kue.

Biasanya nisbah trafik aktiviti blogwalking adalah 1:2

iaitu dengan sekali melawat di 1 blog, trafik kembali semua ke blog Kue adalah admin blog (1) dan pelawat/blogwalker lain. (2)

Berbanding nisbah trafik dengan WMB adalah 1:4

Upline blogwalker (1), Downline BlogWalker (2), Pelawat tetap dari Upline blogwalker (3), Pelawat tetap dari downline blgowalker (4)

Jadi potensi trafik dari 184 visit mungkin boleh mencecah sehingga 184x4 = 476 visit sehari, semudah blogwalking 10 list (1 blog ambil masa 10 saat sahaja)

kurang 2 minit dah selesai blogwalking untuk dapat trafik berlipat-lipat kali ganda.

Inilah kekuatan WMB yang tidak terdapat lagi. Potensi dan teknologi sistem ini sedang dikembangkan lagi agar di masa-masa akan datang akan terdapat fungsi-fungsi yang lebih menarik dan berguna untuk dimanfaatkan.

ieQa sWetLuv said...

sebenarnya ika main paste je mende alah ni kat bawah chat tp x faham apa2 pun.. lepas bace entry ni baru paham sikit hehe tq ya =)

Aminjohar said...

Hehehe, takpa dah kira step 1 dan 2 dan selesai.

Step 3 just lawat blog yang terdapat dalam list di widget sendiri sudah boleh dapat point.

Saya sedang merangka kerja untuk adakan contest. Tengah dapatkan beberapa sponsor untuk contest ini.

Start kumpul mata dari sekarang sebab contest banyak melibatkan siapa yang dapat kumpul jumlah mata tertinggi. :-)

FarHa said...

salam..

wahh wawwi yg dah ramai..sy baru 6org hahah tak reti sgt laa..mcm ane die link sesama blogger tu ek?

iena.[banana] said...

kue, sy still tak phm lah sistem wawwi nihh.
dpt duit ke?
atau just nak up trafik je?
hehehe
sorry. siyes tak phm. =)

Aminjohar said...

@FarHa
Dah ada 60 orang, jika 60 orang itu memasang widget WMB ini, blog FarHa akan tersenarai ada di blog2x blogger tersebut. Jadi FarHa berpeluang mendapat potensi trafik mai dari pelawat tetap atau admin blog itu sendiri.

Just perlu ingat, kalau ada orang mai add blog di widget FarHa, kemudian dia memasang di blog FarHa secara automatik URL blog FarHa akan ada di blognya. Mudah kan. Widget ini membantu FarHa untuk spread blog ke sesiapa sahaja yang akan join memasang widget ini. :-)

@Kue,

Buat masa ini sistem WMB masih fasa 2 aka separa siap jadi permulaan waktu untuk melihat tahap kestabilan widget ini tim Geng BlogWalking merancang nak buat contest dahulu.

Akan diumumkan sedikit masa sahaja lagi.

Perancangan awal akan menjadikan widget ini sumber sideincome blogger apabila ia siap dan stabil. Hal ini mungkin mengambil masa tak kurang 3 bulan. hehehe :p

Apapun bina network dan klik2x sebanyak mungkin dahulu sebab contest kebanyakkan melibatkan siapa yang mempunyai jumlah points tertinggi (HINT dah diberi) :-)



:-)

Boleh lihat dah kat Statistik berapa dah jumlah pelawat datang dari widget tersebut. Senarai Network: Nama (klik ini)

KaiZeN SHiNoBi said...

nice! lengkap! hehehe

aq still paham sikit2 je... hehe

Kaito said...

o..baru aku paham wawai cmne ni...tq yo

Amyna said...

ermm.. thanks 4 da info.
myna ada cuba pasang ari tuh.. tapi x da keluar puloks.. myna rujuk dengan ct..dia pun x bapa nak faham untuk jelaskan kat myna.. tapi dia punya coding function.. myna punya x da keluar pun kotak wawwi nih.. harus mencuba lagik.. hiksss!!

Affan Ruslan said...

Salam.
huhu. byk dah point tu, aku pulak mcm malas nk join. hehe

Aminjohar said...

Contest Tahunan sedang dijalankan.
Sila lihat cabaran 3. Mana nak tau boleh menang BlackBerry 9700 sebiji.

http://gengblogwalking.wawwi.com/cabaran-2-dan-3.html